Diva

Ik ben een diva, want ik voetbal bij Diva ´83. Diva ´83 is een afkorting voor Dames In Voetbal Actief, maar wordt door tegenstanders vaak Dames In Vrouwen Actief genoemd. En eigenlijk kunnen we ons daar ook prima in vinden. Onze voetbalclub is in 1983 opgericht als eerste vrouwenvoetbalclub. Dat maakt Diva bijzonder.

Maar er zijn meer dingen die Diva bijzonder maken. Dat we maar één veldteam en slechts twee zaalteams hebben en daarmee misschien wel de kleinste voetbalclub van Nederland zijn, bijvoorbeeld. Dat er leden zijn die het beste uit zichzelf willen halen en nog steeds de stille droom hebben om profvoetbalster te worden, en dat anderen de eerste en tweede helft voor lief nemen, maar eigenlijk alleen maar lid zijn voor het meemaken van de derde helft. Dat dat niemand iets kan schelen. Dat het niet uitmaakt wie er beter kan voetballen: als je aanwezig bent, dan speel je mee. Dat onze spits op haar gemak een heel team voorbij speelt, en dan toch voor open doel de bal aflegt op mij, terwijl ze weet dat er dan niet gescoord wordt. Maar ze gunt het me zo. Dat we geen trainer hebben, maar dat het geven van training wordt afgewisseld door leden die zich daarvoor vrijwillig hebben aangeboden. Dat we het naast een trainer ook zonder coach moeten stellen. Én zonder keeper. Dat de laatste vrouw erom bekend staat penalty’s te veroorzaken door opzettelijk hands te maken in het strafschopgebied en dat daar gewoon om gelachen kan worden als het gebeurt. Dat onze linksback tijdens de wedstrijd meer bezig is met vogels spotten dan met voetballen.

Dat we een prachtig clublied hebben, maar geen fatsoenlijke yell kunnen bedenken. Dat er in het groepsgesprek op Whatsapp van alles wordt besproken, behalve voetbalzaken. Dat oud-leden al jaren geen lid meer zijn, maar toch nog steeds mee gaan op trainingsweekend. Dat ons jongste lid net zeventien is geworden en ons oudste lid de vijftig al is gepasseerd. Dat sommige leden een relatie met elkaar hebben, en dat een moeder en haar dochter samen in één team spelen. Dat iedereen fel tegen clubtrainingspakken is, want we zijn immers niet allemaal gelijk en we hoeven ook helemaal niet op elkaar te lijken. Dat er daardoor op het trainingsveld altijd alle kleuren van de regenboog te zien zijn. En die regenboog is dan wel weer toepasselijk, want alle geaardheden binnen het LHBTQIA+-spectrum worden bij ons vertegenwoordigd.

Dat laatste is iets waar we bekend om staan en waar we (soms gekscherend: Dames In Vrouwen Actief) om bewonderd worden. Met de meeste tegenstanders hebben we veel plezier en door sommige teams wordt onze sportiviteit zelfs beloond met een fust bier na de wedstrijd. Maar helaas zijn niet alle teams even sportief. Juist in de tijd dat de KNVB aangeeft homodiscriminatie in de voetbalwereld te willen aanpakken, wordt er door sommige teams meer gediscrimineerd dan ooit tevoren. Enkele voorbeelden:
“Het zijn allemaal manwijven!”
“Gadver, blijf eens van me af, vieze pot!”
“Zie je die littekens op haar arm?! Ik zou mezelf ook van kant willen maken als ik lesbisch was!”
“Pak hem! Pak hem!”

Natuurlijk is hiervan meerdere malen melding gemaakt bij de KNVB, maar die wil er maar weinig van weten. Keer op keer worden wij opnieuw ingedeeld bij teams waar we eigenlijk niet meer tegen willen en durven spelen. Maar Diva zou Diva niet zijn als zij haar eigen strijd niet zou voeren: ondanks de grote verschillen tussen de spelers is Diva een team. Een ijzersterk team. Deze foto is behalve het bewijs daarvan, ook een dikke middelvinger naar al die hersenloze figuren die hun eigen onzekerheid en onkunde op het voetbalveld proberen te verbloemen met hun achterlijke opmerkingen. En tevens een oproep aan al die meiden die strontziek worden van hun grofgebekte teamgenotes. Wees welkom!

Nooit meer alleen, je bent nooit meer alleen, met zoveel diva’s om je heen.diva83

4 gedachten over “Diva

 1. Wauw, wat mooi neergezet.
  ik herken mezelf als een DIVA.

  Like

 2. Trots om een Diva te zijn!

  Like

 3. Mooi statement!

  Like

 4. Dwars door de muur – die zit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close