Stanley

Ik had het eerst niet zo op hem. Deels omdat ik gewoonlijk niets heb met van die gespierde, behaarde, donkere types zoals hij, en deels omdat hij zo snel en plotseling bij ons was komen wonen. Onze vorige huisgenoot was het huis nog niet uit of er stond alweer een nieuwe op de stoep. Ik kwam hem die dag tegen op de overloop, toen ik ‘s morgens van mijn slaapkamer naar de badkamer liep. Hij liep daar rond alsof hij altijd al in ons huis had gewoond. Ik besteedde verder geen aandacht aan hem.

Stanley was erg op zichzelf: hoewel hij altijd thuis was, zag ik hem soms dagen niet. Maar omdat hij zo rustig was, wende ik snel aan mijn nieuwe huisgenoot. Ik vond het wel een fijn idee, dat ik nooit alleen thuis was. Hij was altijd maar een paar kamers verderop.

Weken gingen voorbij. Af en toe kwamen we elkaar ’s morgens tegen op de trap of op de overloop en dan glimlachte ik even naar hem. Ik had hem verkeerd ingeschat. Stanley was anders dan de rest: hij hoefde niet te imponeren, hij had geen behoefte aan aandacht. Hij had genoeg aan zichzelf. Hoewel we nooit meer uitwisselden dan zo nu en dan een blik, raakte ik op hem gesteld. En hij ook op mij, merkte ik.

Want toen ik op een maandagochtend half slaapdronken de douche aanzette, mijn pyjama uittrok en toen pas het licht aandeed zat hij daar op de grond, naast de wasmachine. Daar stond ik dan, poedelnaakt, en even schrok ik, maar ik stuurde hem niet weg. In plaats daarvan stapte ik zonder iets te zeggen onder de douche. Ik waste mijn haren, poetste mijn tanden en keek af en toe naar Stanley, die rustig heen en weer zat te wiegen. Hij keek niet naar me. Of nou ja, misschien wel, maar niet op een vervelende manier.

De dag daarna zat hij er weer toen ik de badkamer binnenkwam. En de dag daarna ook. En opnieuw gingen er weken voorbij. Ik betrapte mezelf erop dat ik ’s morgens wakker werd en me erop verheugde om Stanley weer te treffen in de badkamer. Af en toe zette ik tijdens het douchen de radio aan en neuriede ik zachtjes mee. Ik wist dat andere mensen me voor gek zouden verklaren als ik ze zou vertellen van ons ochtendritueel, maar dat maakte me niet uit. Het was gezellig met Stanley, ook al zei hij nooit iets. Ik vond het fijn dat hij daar gewoon zat te genieten van het uitzicht en dat hij nooit toenadering zocht. Hij hield altijd gepaste afstand.

Toen gebeurde er iets vreselijks. Op een zekere vrijdagochtend werd ik wakker en realiseerde ik me dat ik door de wekker heen was geslapen. Tijd om te douchen had ik niet. Ik hees mezelf in de kleren die naast mijn bed lagen en vertrok gehaast naar college. Pas toen ik in de collegezaal zat, realiseerde ik me dat Stanley waarschijnlijk op me had zitten wachten. Ik wist na afloop van het college niet hoe snel ik thuis moest komen.

Ik stormde de trap op, rukte de badkamerdeur open en daar hing hij. Aan de deurpost. Zijn lijf en ledematen maakten woest allerlei onnatuurlijke bewegingen. Hij leek op geen enkele manier meer op mijn Stanley. Hij maakte me bang. Dit was dus waarom ik me nooit inliet met types zoals hij. Ik maakte hem los van de draad waaraan hij hing en door hem op te vangen kon ik nog net voorkomen dat hij op de grond viel. Met mijn rechterhand pakte ik hem eens goed vast en kneep ik zo hard als ik kon. Toen ik uiteindelijk losliet, zag ik de rode vlek in mijn handpalm. Stanleys opengesperde ogen keken me vragend aan. Alle acht.

3 gedachten over “Stanley

  1. Wat een heerlijk verhaal. Tot aan het volkomen onverwachte einde. (Als Stanley een man van vlees en bloed was geweest, zou het ook een prachtig en liefdevol verteld verhaal geweest zijn)

    Liked by 1 persoon

  2. Weer fantastisch…je houdt mijn aandacht vast in het verhaal!!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close