Botten blijven platvis

‘Zend een ezel naer Parijs, hy komt t’huys al even wijs. Daer en valt niet van te zeggen: De botten blijven plat-visch.’
– De Brune

Vroeger, toen ik een jaar of tien was, ontdekte ik het vissen: ik heb met mijn vriendjes heel wat meivakanties aan Friese sloten en meren doorgebracht. Wat me er precies in aantrok weet ik niet: misschien was het de spanning van het wachten tot je beet had, of het friemelen aan wormpjes die als aas fungeerden, of misschien was ’t het machtsgevoel dat je kreeg als je zo’n arm voorntje eenmaal binnen had gehaald: als tienjarige het leven van een vis in je handen hebben geeft een kick. En dat hebben die vissen geweten ook. Het was maar net hoe onze visserspet stond: soms haalden we het vishaakje uiterst professioneel los en lieten we onze prooi barmhartig weer te water gaan, maar menig slootbewoner stond een stel sadistische kinderhanden te wachten. Want wat zijn er veel manieren om een vis te martelen… Ik zal niet in detail treden, maar laat ik zeggen dat onze vaste visplek regelmatig meer aandeed als een crime scene vol bloed, slijm en schubben (forgive me Father, for I have sinned…)
Later, toen het vissen een excuus werd om met diezelfde, inmiddels puberende, vriendjes achter het riet in het gras urenlang aan elkaar te kunnen liggen frunniken (hey! friemelen aan wormpjes!), was er voor die foltering geen tijd meer en lagen de hengels vaak zonder aas slechts als dekmantel in het water.
En wat schiep dan vaak mijn verbazing? Zelfs zonder aas hapten die domme vissen in het haakje. En dan stond hen een urenlange kwelling te wachten: met een weerhaakje in hun bek waren ze al spartelend gedoemd urenlang te wachten tot eindelijk die hengel omhoog werd gehaald. Natuurlijk hadden mijn vriendjes en ik inmiddels ontdekt dat er spannendere dingen bestonden dan vissen martelen, dus haalden we ze keurig van het haakje en lieten we ze weer los. Soms haalden we echter de hengel uit het water en vonden we alleen nog een kledderig, bebloed stuk vissenlip aan het haakje.
Ik heb me altijd vreselijk afgevraagd waarom die vissen in godsnaam in dat scherpe haakje hapten terwijl er geen stukje brood of meelworm aan hing. Waren ze gewoon zo dom dat ze overal in hapten? Of bestonden er masochistische vissen? Inmiddels begrijp ik dat niet alleen vissen, maar ook mensen in haakjes zonder aas happen. Ik betrap mezelf er ook af en toe op. Als je je, als vis in het water, als een vis op het droge voelt, dan bijt je gewoon in die haak. (Bent u de draad al kwijt?)
Omdat het je toch allemaal niet meer kan schelen. Omdat alles beter is dan dat doelloos rondzwemmen. Je hapt, en dan is er geen weg meer terug. Daar hang je dan te spartelen. Dat hou je een tijdje vol, maar er komt een moment dat je moet kiezen. Blijf je hangen aan dat lijntje, wachtend tot en niet wetend wanneer je wordt losgehaald en (hopelijk) zachtjes teruggegooid in het water? (Bent u al afgehaakt?)
Even pijnlijk, maar je overleeft het wel. Of scheur je jezelf los, laat je een deel van jezelf aan dat haakje hangen en zwem je hevig bloedend weg, in de hoop dat je het overleeft? En moet je dat eigenlijk wel hopen? Het is uiteindelijk maar een kwestie van tijd voordat je weer aan zo’n haakje hangt: botten blijven immers platvis.

2 gedachten over “Botten blijven platvis

  1. Een heerlijk verhaal met veel herkenning – ik viste in mijn jonge jaren ook en was al even ‘zorgvuldig’ v.w.b. het vissenwelzijn als jij. Het beeld wat je schept over het bijten in een kaal haakje is ook al heel herkenbaar – vanuit verveling of vervlakking is sensatie zoeken aan de orde van de dag.

    Liked by 1 persoon

  2. Mooi! Ach ja, die haken. Haken en ogen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close